26 Kasım 2012 Pazartesi

harun YAVRUOĞLU'NDAN 28. SERGİ


KADINA ŞİDDET GÜNÜ KARİKATÜR SERGİSİ-GALERİ
2012. 11. 22

Trabzonlu Karikatürist

Harun Yavruoğlu, Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla, kadına yönelik konulu bir karikatür sergisi açtı.

Kısa adı KARGAD-DER olan Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği ‘’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’’ dolayısıyla bazı etkinlikler düzenledi. Bu etkinlikler kapsamında düzenlenen karikatürist Yavruoğlu sergisinin açılışında konuşan Pelin Şirin, kadına yönelik şiddete karşı oluşturulan bu günün öyküsünü anlatarak şöyle dedi:

‘’Dominik Cumhuriyetinde Mirabal kardeşler adına üç kız kardeş ülkesinde siyasal özgürlük için mücadele ederek Latin Amerika’daki diktatörlüğe meydan okurlar. Bu yüzden zulme uğrayarak pek çok kez hapsedilirler. En son olarak da 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkence ile katledilirler. Ardından 1981 yılında Dominik’te toplanan Kadın Kurultay’ında 25 Kasım ’ Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’’ olarak kabul edilir. Daha sonra 1985 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım kadına yönelik şiddeti yok edilmesi için uluslararası mücadele günü ilan edilir.’’

DERNEK ÇALIŞMALARI

Karadeniz kadın Dayanışma Derneği çalışmaları hakkında da bilgi veren Şirin, derneğin 2008’de kurulduğunu ancak, son dönemlerde çalışmalarını, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Şirin, İş-Kur desteğiyle kadınlara hasta ve yaşlı bakımı eğitimi verildiğini, kadın filmleri gösteriminin gerçekleştirildiğini belirtti, medyada cinsiyetçi dile karşı bir eğitim programı gerçekleştirildiğini anımsattı.

Pelin Şirin, sergilenen eserlerden dolayı Harun Yavruoğlu’na, sergi mekanını kendilerine açtıkları için Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Fatih Dokgöz’e teşekkür etti.

 

.viratrabzon.com www.viraturkiye.com